on tullut ostettua joku tilkkulehti yhden tai kahden mallin vuoksi ?!?!?! Ostohetkellä malli on viehättänyt, ja on tullut tehtyä päätös, että tuo mallin kyllä teen - joskus. Minä ainakin voin tunnustaa, että suurin osa esim. saksankielisistä tilkkulehdistäni on juuri tuollaisia "heräteostoksia".

Yksi tuollainen lehti on pyörinyt pöydällä vuodelta 2009. Nyt otin sen taas kertaalleen syliin eilen, ja kas, siellähän oli ihan kiva jouluinen malli kokeiltavaksi :) Tilkkukillan ja kässäkerhon yhteinen pikkujoulu lähestyy uhkaavaa kyytiä, ja olemme kutsuneet paikkakunnalla toimivia Palokunta naisia vieraaksemme pikkujoulujuhliin. Jotain pientä pitäisi illan aikana tehdä - jos vaikka saisi jonkun palokuntanaisista liittymään joko kiltaan tai kässäkerhoon.

Siispä kokeilin pikaisesti tehtävää jouluista glögimukinnalusta. Joulukankaat esille, paperista mallinen isompaan viisikulmioon.....

     

Kankaasta leikataan kaksi viisikolmiota saumanvaran verran isompana, oikeat puolet vastakkain, ja ommellaan ympäri. Kokeilin mallin nyt koneella, mutta saman ompelun voi kyllä ihan hyvin tehdä käsinkin.

Leikataan kääntöaukko, ja käännetään huolellisesti ympäri, kulmat mahdollisimman teräviksi.....

     

Piirretään paperista pienempi viisikulmio, jonka mukaan leikataan yksi kankainen viisikulmio ILMAN saumanvaroja. Jotta mukinalusessa olisi vähän paksuutta , leikataan saman kokoinen pala myös välivanusta......

    

Sitten taitellaan keskuspalan ympärille pohjapalaa alla olevan kuvan mukaisesti....

   

Vähän käsinompelua piilopistoin tai vaikka kaunein koristepistoin, ja glögimukinalunen on valmis.....

   

Alkuperäisessä mallissa isompi viisikulmio on tehty kaksiväriseksi, ja vanupala on työnnetty oikeinpäin käännetyn viisikulmion sisälle kääntöaukosta. Näin saat helposti ja nopeasti suoraan kaksivärisen "tähden". Ompelun voi tehdä kokonaan koneella, joten näin tehtynä se on erittäin nopea. Jos paloja tekee monta , niistä voi kasata lehdessä olleen liinan tai kranssin....

   

Minä ainakin olin unohtanut tämän perusmallisen taittelublokin kokonaan kaikkien muiden ideoiden alle. Nämä tähdet ovat juuri sopivia kirjekuoreen vaikka joulukorttina ystävälle. Keskellehän voi vaikka merkata ystävän nimen,  vuosiluvun tai hyvän joulun toivotuksen. Pieni ripustusnauha, ja tähti toimii koristeena kuusessakin :) Tai perusviisikulmio isompana, välivanuksi termovanua, ja näin onkin patalappu valmiina................ Montakohan näitä ennättäisi tehdä ennen joulua ystävien joulukorttikuoriin ?!?!?!

         Maritta 

P.S Olen tämän viikon sairaslomalla jalkavaivaisena, ja jalka ei kestä juuri ompelukoneella ompelua. Siinä syy  vanhojen tilkkulehtien selailuun :)))

P.S 2 Jatkojalostimme illan aikana kässäkerhossa blokin käyttöideoita :) 

  1.  Tekemällä kaksi tähteä ja yhdistämällä ne yhdestä sivusta, saat tehtyä neulakirja.
  2. Kaksi tähteä, ja ompelemalla kolme sivua kiinni toisiinsa, laitat ripustusnauhan, saat korimallisen koristeen vaikka joulukuuseen tai joulukalenteriin. Ja tasku on varmasti niin iso, että sinne sopii isokin karkki piiloon.
  3.  Nimineulapohjanakin se on oikein hieno :) Ja malliahan voi vaikka vähän pienentää nimineulaksi.
  4. Jos käyttää välivanuna kovempaa materiaalia, ja ompelee sivuja kiinni vähän enemmän liinamallissa, niin saa tehtyä kauniin kulhon.

       Siis kaikenkaikkiaan aika käyttökelpoinen malli :))