Syksyn aiheena oli kankaan kuviointi. 

Aluksi teimme leimasinpainantaa. Kokeilin valmiilla leimasimilla, koska tiesin että en niin erityisemmin välitä tästä tekniikasta. Leimasimet ovat olleet laatikossa pari vuotta, tulivatpa nekin käyttöön eka kerran:

 Seuraavaksi teimme sapluunoita piirtoheitinkalvolle. Valitsin aiheekseni pöllöt ja tein pari eri versiota:

Sitten kokeilimme aurinkovärjäystä, tässä putken päälle rypytettyjä kankaita:

Tässä rypytystä pöydän päällä:

Kohopastalla kokeilin valmista sapluunaa. Kohopasta laitetaan ensin sapluunan läpi ja sen jälkeen painettu kohta kuumennetaan esim. silitysraudalla lähellä pitämällä tai hiustenkuivaajalla. Se oli niin hidasta että laitoin kankaan mikroon, jolloin se kärähti reunasta, kuten kuvasta näkyy :)  Kuviokohta paisuu ja muuttuu lämmön vaikutuksesta muovimaiseksi ja väri vaalenee. En keksi kovin monta paikkaa mihin tällainen sopisi.

Laattapainanta: Tämä on tehty kahden laatan välissä: ensin laitetaan toiselle laatalle väriä ja samankokoinen laatta painetaan kiinni. Laatat irrotetaan toisistaan ja painetaan kankaalle. Tulee aika hauskaa luontokuviota, vai ovatko aivojen kaaviokuvia??

Vehnäjauhobatiikkia:

Seulapainanta: Valmistimme myös valotusseulan. Piirsin kaarevaoksaisen puun, jota voisi hyödyntää monessa eri paikassa. Tähän voi myöhemmin lisätä esim. lehtiä, sydämiä yms. mutta en ennättänyt tehdä tästä enempää kokeiluja. Seula on omani, joten näitä voin painaa myöhemmin tarpeen mukaan.

Minulla oli kaksi muovista kakkupaperia, joita pystyi käyttämään monessa eri tekniikassa. Käytin nitä aurinkovärjäyksessä, ruiskuvärjäyksessä ja kloriittivärjäyksessä.

Kloriittivärjäys oli lopulta se MUN JUTTU, jonka kanssa meinasi karata mopo käsistä. Tuuskasin kloriitin kanssa kotona ja kurssipaikalla moneen otteeseen. Minulla oli yksivärisiä lakanakankaita, joista tein kokeiluja. Kloriitilla sai esiin yllättäviä värejä. Tässä ensin kollaasi kaikista kakkupapereilla tehdyistä kokeiluista:

 

Aurinkovärjäys:

Ruiskuvärjäykset:

Tämän pohjana oli taikinavärjäyksellä tehty keltavalkoinen raidoitettu kangas, päälle ruiskutettu oranssia väriä..

Kloriittivärjäykset, eli oikeastaan värinpoisto.

Alkuperäinen kangas oli punaruskea, tästä ei hirveästi lähtenyt väriä.

 

Tämä kangas oli tummanruskea, aika yllättävä väri tuli esiin:

Tämä oli violetti:

Tämä kangas oli tummansininen

Ja tämä joulunpunainen

Tämä kangas oli tumman viininpunainen. Tästä tein valmiiksi asti sisustustaulun, joka oli siis syksyn lopputyöni. Työn nimi on Punainen planeetta. Tarkoituksenani oli tehdä neljän taulun sarja, mutta en keksinyt kotona paikkaa mihin ne laittaisin, joten jätin taulunteon tähän yhteen. 

Saapa nähdä mihin kokeilukankaat lopulta päätyvät. Syksyn aihe oli mukava ja kurssikavereiden tekemät hienot kankaat antoivat inspiraatiota jatkaa kokeiluja joskus tulevaisuudessa itsekseni. Keväällä aiheena on kankaankudonta.  ~Kaija