joka viikkoa oppia :) Minä opin tekemään pannunlapun yksinkertaisesti ja helposti vain neliöistä. Tämä ohje on varmasti jo vanha ohje monelle, mutta minulle se oli uusi juttu. Kiitos Arjalle, kun näytti sen kiltaillassa tiistaina!

Pannulappua varten pitää leikata neliöitä yhteensä 6 kappaletta ja halutessa myös välivanun palanen. Kaikki samankokoisia neliöitä. Neliöistä kahdesta muodostuu pannulapun taka- ja sisäosa..............

   

Minulla on varastossa termovälivanua, mutta varmasti tähän pannulappuun käy mikä tahansa välimateriaali esim. flanelli tai tavallinen kangas. Välivanu on ehkä tarpeen, jos tekee pannulapun ohuista kankaista - ei pala sormet sitten käytössä.

Neljä pannunlapun etupuolelle tulevaa neliötä taitellaan kulmasta kulmaan puoleksi. Tässä vaiheessa pannunlapun ripustuslenkin voi jo asetella paikalleen.......

 

 Taitellut kolmiot asetellaan limittäin kiertämään pannunlapun reunoja.....

  

Sitten vain ommellaan reunat ympäri kiinni ompeleella, huolitellaan saumanvarat esim. siksakilla. Tämän jälkeen pannunlappu käännetään oikein päin aukaisemalla keskeltä työ ja kääntämällä se ympäri. Huolellisesti käännetään kulmat kauniiksi, silitetään pannunlappu, ja tarvittaessa ommellaan ommel kiertämään pannunlapun reunoja. Ommel ei ole välttämätön, mutta ainakin termovanun kanssa reunan saa asettumaan kauniimmin ompeleen kera.....

 

Näin pannunlappusi on valmis!!! Periaatteessa tarvitsee vain ommella yksi kerros pannunlapun ympäri ja tehdä ripustuslenkki. Muuten vain taitellaan ja käännellään :)  

Minä tikkasin ennen taiteltujen neliöiden asettelua välivanun kiinni vuori- ja taustakankaaseen kevyesti estääkseni pesussa välivanun irtoamisen. Pannunlapussa on kuusinkertainen kangas+ välivanu. Välivanu on ehkä ihan turhaa. Minä olen vain joskus hankkinut termovanua, jota ei koskaan tule käytettyä, joten sainpahan tuhlattua sitä tässä nyt 7" x7" palan. Jäljellä on 1 m :))

Tästä tuli nyt pannunlappu, mutta olen muistaakseni nähnyt jossakin samalla tavalla tehtävänä viinilasinalusia. Neliöt olivat vain huomattavasti pienempiä, ja viinilasin jalan pohja pujotettiin alusen sisälle. Jokaiselle lasille oli ommeltu alunen eri kankaista, joten juhlissa oma lasi olisi helppo tunnistaa.  En tiedä onko tälläinen lasinalunen käytännöllinen ?!?!? 

Mielessä pyörii yksi toinenkin vain neliöistä tehtävä malli, josta taitellaan pussukka................. Maritta